Film-Kritik (İki Gün Bir Gece)


         
 merhaba değerli okuyucularım,

          Size, Yedinci Sanat Sinema Kulübü bünyesinde sorumlu tutulduğum İki Gün Bir Gece filmi hakkında izninizle bilgi vermek ve filmin değerlendirmesini   yapmak istiyorum. Umarım sonuna kadar okursunuz ve okumanızı bitirdiğinizde ilgili metnin size faydalı olduğunu düşünürsünüz. Her yeni gün yeni bilgiler bakış açısıyla ilerlemeniz, ilerlememiz dileğiyle.

          Türkçe’ye İki Gün Bir Gece ismiyle çevrilen film Dardenne Kardeşlerin ürünü. Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne yapıyor. Film esas itibariyle gerçekçi ve yalın bir yapıt. Filmin başrolünü Marion Cotillard oynuyor ve muhteşem bir performans sergiliyor. Aşırıya kaçmadan depresyondaki bir karakteri izleyiciye kendisiyle özdeşleştirerek izleyiciye tanıtıyor. Belçika Seraing’te çekimleri yapılan ve ilgili bölgenin  genel atmosferini yansıtmayı amaçlayan İki Gün Bir Gece Dardenne kardeşlerin 1999 yapımı Rosetta filmine kardeş bir film olarak görülüyor.



          İki Gün Bir Gece’yi uluslararası platformda iz lediğimizde, film dünya prömiyerini 2014 Cannes Film Festivali’nde yaptı ve büyük ödül Altın Palmiye için yarıştı. Syned Film Festivali’nde en iyi film ödülünü kazandı. Ülkemizde ilk olarak Adana Altın Koza Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu ve ardından 2014 Filmekimi programında yer aldı. Ayrıca Cannes Film Festivali Resmi Seçkisi dahilinde izleyiciyle buluştu. Film Belçika'nın Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar aday adayıydı,ancak seçilen son 9 filme kalamadı.

         Filmin içeriğini değerlendirdiğimizde depresyondaki bir kadın olan Sandra’yı ve geçirdiği zorlu süreç sonrasında işine devam edebilme çabasını izliyoruz. Sandra evli ve 2 çocuk sahibi bir kadın. Güneş panelleri üreten bir firmada çalışıyor ama daha sonra bazı problemler yaşıyor ve işinden uzaklaşıyor. Antidepresansız yaşamayan hale gelen Sandra içinde bulunduğu durumdan da uzaklaşmak adına işine geri dönmek istiyor.

          Filmin başlarında Sandra çalışmıyorken bir oylama yapılıyor ve Sandra’nın iş arkadaşları onun adına bir seçim yapmakla zorunlu bırakılıyor: Ya Sandra işe dönecek ya da Sandra’nın iş arkadaşları 1000 Euro ikramiye alacak.Sandra eşiyle birlikte aldıkları yeni evin ipotek borcu altında ve işine ihtiyacı var. İlgili oylama Cuma günü yapılıyor yani Sandra’nın diğer iş arkadaşlarını ikramiyeden vazgeçirip kendisine oy vermelerine ikna etmesi için sadece bir hafta sonu var. Bu ise Sandra’nın yönetimi Pazartesi günü yeni bir oylama yapılması konusunda ikna etmesiyle mümkün oluyor.

          Filmin devamında Sandra kimini telefonla arayarak kiminin yanına giderek bütün iş arkadaşlarına ulaşmaya çalışıyor ve onları ikramiye almamaya ikna etmeye çalışıyor. İş arkadaşlarının hepsinin zaruri ihtiyaçlardan dolayı o paraya muhtaç olmasına karşın birkaç arkadaşı Sandra’ya yardım etmeyi kabul ediyor. Bu süreç boyunca Sandra’nın psikolojisi daha fazla bozuluyor,kendini istenmeyen ve dilenci bir kadın olarak görüyor ve en sonunda intihara bile teşebbüs ediyor.

          Bir hafta sonunun bitiminde tekrar oylama yapılıyor ve 8’ e 8 oranında eşit ikramiyeyi kabul ve red sonucu çıkıyor. Çoğunluk sağlanamadığı için Sandra işine geri dönemiyor fakat yönetici Sandra’yı odasına çağırıp ona birkaç ay içinde işçi sözleşmelerinin yenileneyeceğini birisinin işten çıkarılıp onun tekrar işe sokulabileceğini ve bu süreç boyunca beklemesi gerektiğini söylüyor. Çünkü yapılan iş bir kişi eksik şekilde de yürütülebiliyor ve çıkan sonucun Sandra’nın başarısı kabul ediliyor.

          Filmin sonunda Sandra teklifi kabul etmiyor ama mutlu. Çünkü kendine olan güvenini tekrar kazandı ve artık yapayalnız hissetmiyor. Haklı bir mücadele çıkardı ve amacına ulaştı.Bu süreçte birçok hayatı ve hayatın zorluklarını daha yakından tanıdı, daha da olgunlaştı. Ayrıca film bir kesim tarafından kapitalizm eleştirisi kabul edilirken başka bir kesim bunu reddediyor ve filmi depresyon durumu üzerinden değerlendiriyor. Alışılmışın aksine Dardenne kardeşler bu filmde ünlü bir oyuncuyla iş yapıyor ama uyumsuzluk yaşamıyorlar.

          Kısa bir şekilde tanıtımını yaptığım İki Gün Bir Gece üzerine daha çok söz söylenebilir fakat sizi de sıkmak istemiyorum. Filmi açıkçası ben beğendim net bir şekilde izleyiciyi duygu karmaşalarına sokmadan olanı sunmuş ünlü yönetmenler. İzlemenizi ve izletmenizi tavsiye edeceğim başarılı bir yapıt.

KAYNAKÇA

İki Gün Bir Gece Film Dvd’si            
devamlilikhatasi.blogspot.com.tr
www.beyazperde.com                          
eksiedebiyatneferi.blogspot.com.tr
tr.wikipedia.org                                    
filmekimi.iksv.org
eksisozluk.com                                    
blog.radikal.com.tr
www.sinemalar.com                            
www.sinematopya.com
www.filmloverss.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.