Film Kritik (Asabiyim Ben)

         
Herkese merhabalar. Bu yazıda sizlere Ustalara Saygı Kuşağımızda gösterilen “Asabiyim Ben” filmini tanıtmaya çalışacağım. Asabiyim Ben, yönetmenliğini Damian Szifron’un üstlendiği 2014 yapımı Arjantin-İspanya filmi olup, yapımcılığını İspanya’nın önemli yönetmenlerinden Pedro Almodovar üstlenmiştir. Konusal anlamda birbirinden bağımsız 6 kısa filmden oluşan bu uzun metraj filmin ortak noktasını oluşturan öğeler nefret, öfke ve intikamdır. 2014’te Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye’ye, 2015’te 87. Akademi ödüllerinde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a aday gösterilmiştir.


Şimdi ise bu 6 kısa filmin tek tek kritiğini yapalım:

1. Kısa filmimiz, Pasternak. Bu hikayede, yaşamı boyunca kendisini üzen insanların aynı uçağa binmesini sağlayan pilot Pasternak’ın uçağı ebeveynlerinin evine çarpışına şahit oluyoruz.

2. Kısa filmimiz, Fareler. Hikaye garson kadının restorana gelen müşterinin ailesini mahveden tefeci olduğunu fark etmesi ve bunu aşçı kadına anlatmasıyla başlıyor. Aşçı kadının garsona tefecinin yemeğine fare zehri katmayı önermesiyle olaylar gelişiyor. Filmin bir yerinde aşçı kadın, hapishanenin dışarıdan daha rahat ve iyi olduğunu anlatıyor. Bu noktada “Acaba bir suçlu için cezalar caydırıcı değil mi?” sorusu akıllara geliyor.

3. Kısa filmimiz, En Güçlü. Hikaye, iki aracın yol verme tartışmasıyla başlıyor. Karakterlerin ruhsal gelişiminin kestirilemediği, öfke ve intikam duygularının iliklerde hissedilebildiği bu filmin sonunda ise nefretin de aşk kadar tutkulu olabildiğini görüyoruz.

4. Kısa filmimiz, Küçük Bomba. Arabası haksız yere çekilen bir mühendisin mücadelesiyle karşı karşıyayız. Yozlaşan sisteme direnen kahramanımız art arda gelen felaketlerle toplum tarafından dışlanıyor fakat bu mücadeleyi bırakmaya niyetli değil.

5. Kısa filmimiz, Teklif. Bana Yeşilçam klasiklerini anımsatan bu film, arabasıyla hamile bir kadına çarpan genç bir adamın durumu ailesine anlatmasıyla başlıyor. (Aile ise tabii ki zengin.) Hemen harekete geçen aile ile birlikte satın alınan adalet sağlayıcılar (!) ve suçu üstüne alacak bir hizmetliyle karşı karşıya kalıyoruz.

6. Kısa filmimiz, Ölüm Bizi Ayırana Dek. Düğünü esnasında damadın kendisini davetlilerden biriyle aldattığını öğrenen gelinin kaybettiği kontrolle başbaşayız. Romina’nın hayatınızda hiç karşılaşmadığınız bir gelin olduğunun garantisini verebilirim.

Sinemanın eleştirel yönünü ortaya koyan, sınırları zorlayan bu filmi izlemenizi şiddetle (başka türlü olamazdı) tavsiye ederim.

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Asabiyim_Ben
https://eksisozluk.com/relatos-salvajes--4583550?p=1

Yazan: Büşra Cesur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.