36. İstanbul Film Festivali - Kaldır Kafanı

Onur Ödülleri

İKSV tarafından düzenlenen 36. İstanbul Film Festivali  Onur Ödülleri 4 Nisan tarihinde sahiplerini buldu. Sinema Emek Ödülü’nün sahibi Mithat Alam oldu ve ölümünden kısa süre önce ödülü takdim edildi. Sinemanın en iyi görüntü yönetmeni kabul edilen Çetin Tunca Sinema Onur Ödülü’nün, tiyatro ve sinemalarda rol alan başarılı oyuncu Macit Koper, Sinema Onur Ödülü’nün, senarist ve yönetmen olan Barış Pirhasan  Sinema Onur Ödülü’nün sahibi oldu ve konuşmasında ödülünü tutuklu gazeteci ve sanatçılara adadı. Sinemanın önemli kadın oyuncularından olan Selma Güneri  Sinema Onur Ödülüne layık görülen bir diğer isim oldu. Özellikle dikkat çeken bir diğer Sinema Onur Ödülü sahibi ise hepimizin özellikle The Lord of the Rings ve Hobbit filmlerinden tanıdığı Sir Ian McKellen oldu.



Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülleri

Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi, Reha Erdem başkan olmak üzere Katayoon Shahabi, Syllas Tzoumerkas, Gabe Klinger ve Boyd van Hoeij’den oluştu.

Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü João Pedro Rodrigues’in Ornitolog isimli filmine, Uluslararası Altın Lale Yarışması Jüri Özel Ödülü Carla Simon’nun 93 Yazı filmine verildi.

Ulusal Altın Lale Yarışma Ödülleri

Bu kategoride 9 dalda 12 adet film yarıştı. En İyi Film dalında Fikret Reyhan'ın Sarı Sıcak filmi, En İyi Yönetmen dalında Tereddüt filmi yönetmeni Yeşim Ustaoğlu, En İyi Kadın Oyuncu dalında Tereddüt filmiyle Ecem Uzun, En İyi Erkek Oyuncu dalında Sarı Sıcak filmiyle Aytaç Uşun, En İyi Senaryo dalında Mavi Sessizlik filmiyle Bülent Öztürk, En İyi Görüntü Yönetmeni dalında Sarı Sıcak filmiyle Marton Miklauzic,  En İyi Kurgu dalında Sarı Sıcak filmiyle Ömer Günüvar ve Fikret Reyhan, En İyi Özgün Müzik Ödülü dalında Tereddüt filmiyle Antoni Komasa-Lazarkiewicz Altın Lale Ödülü’ne layık görüldüler.

Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü ise Bülent Öztürk’ün Mavi Sessizlik filminin oldu.

Ulusal Kısa Film Ödüllü

Ulusal Kısa Film Yarışmasında 11 film yarışmış ve En İyi Kısa Film Ödülü Filiz Bulut’un Zelal filminin olmuştur.

Ulusal Belgesel Ödülü

9 filmin yer aldığı kategoride En İyi Belgesel Ödülü, Serdar Önal’ın Derdo Ana ve Ceviz Ağacı filminin olmuştur.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

Seyfi Teoman’ın anısına verilen ödül, Bülent Öztürk’ün Mavi Sessizlik filminin olmuştur.

FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü

Bu ödül, Sinemada İnsan Hakları bölümünde gösterilen Alain Gomis’in Félicité filminin olmuştur.

FIPRESCI Uluslararası, Ulusal ve Ulusal Kısa Film Yarışma Ödülleri

FIPRESCI Ödülleri, Uluslararası Altın Lale Yarışması’nda Maysaloun Hamoud’un yönettiği Duvarlar Arasında filminin, Ulusal Altın Lale Yarışması’nda Pelin Esmer’in yönettiği İşe Yarar Bir Şey filminin ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda Sinan Kesova’nın yönettiği Hinterland filminin olmuştur.

Kaynakça:
• http://film.iksv.org/tr/oduller/festivalodulleri
• https://kulturlimited.com/2017/04/17/36-istanbul-film-festivali-odulleri-sahiplerini-buldu/

Yazan: Nur Sena Dolu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.